събота, 27 април 2024 г.

Разминирането на акваториите на България, Румъния и Турция се очаква да бъде подписано до месец

Снимка: Архив

До края на ноември се очаква бъде подписан тристранният меморандум между България, Турция и Румъния за създаване на група за разминиране на Черно море, което ще обхване не само териториалните води, но и свободните икономически зони на тези страни. Това заяви във Варна зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на международен форум за сигурността в Черноморския регион.

По думите му към момента няма нужда от засилено присъствие на бойни кораби на НАТО в Черно море.

Запрянов напомни, че регионът е важен не само за сигурността, но и за икономиката на държавите в Черноморския басейн, като посочи, че голяма част от търговията се осъществява именно по море.

„България и Румъния имат в Черно море зони за проучване на нефт и газ, но в момента ние не можем да ги проучваме, защото руските морски псевдоучения блокират всякаква дейност в тези зони“, каза той.

По думите му към момента руските бойни кораби в Черно море са блокирани и изтеглени в пристанището на гр. Новорусийсски, защото Украйна с асиметрични средства е успяла да нанесе големи поражения на руския флот.

По отношение на конфликта в Близкият Изток заместник-министърът посочи, че ако той се задълбочи, България може да бъде изправена пред мигрантска криза.“В момента мигрантска криза в България няма“, заяви още Атанас Запрянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html