четвъртък, 2 май 2024 г.

Израелските танкове атакували нощес ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските сухопътни сили са навлезли сравнително дълбоко в територията на Ивицата Газа, съобщи израелското армейско радио, цитирано от БНР. Атакувани са множество цели на ислямистката организация „Хамас“ в северната част на ивицата.

Видеозапис от нощната акция показва бронирани превозни средства, преминаващи през пясъчна гранична зона, обстрел от танкове и експлозии в близост до разрушени сгради. В изявлението на военните, публикувано онлайн, се казва, че нахлуването е извършено „в подготовка за следващите етапи на битката“, което се възприема като възможна препратка към очакваната широкомащабна сухопътна инвазия. След операцията израелските военни са се оттеглили на израелска територия, се казва в изявлението.

Снощи иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан е пристигнал на изненадващо посещение в Ню Йорк , свързано с конфликта в Газа. Представители на Ислямска република рядко посещават САЩ, смятани за основен враг на Техеран.

Целта на визитата е подкрепа на интересите на палестинците на среща на ООН, се казва в изявление на иранското външно министерство. Иранското ръководство похвали нападението на „Хамас“ от 7 октомври, но отрече Техеран да е участвал в подготовката му.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html