неделя, 28 април 2024 г.

Денков ще участва на среща на върха в Брюксел

Акад. Николай Денков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз се събират днес и утре на среща на върха в Брюксел, на която се очаква да обсъдят ситуацията в Близкия изток, продължаващата подкрепа за Украйна, миграцията, както и въпроси, свързани с икономиката на Съюза. В срещата ще участва и премиерът Николай Денков.

Очаква се лидерите от ЕС отново да осъдят атаките на Хамас срещу Израел и да признаят правото на страната да се защитава в рамките на международното хуманитарно право. Те ще призоват за освобождаване на заложниците и ще обсъдят хуманитарната помощ, предоставяна за Газа.

Очаква се евролидерите да направят и преглед на европейския бюджет и евентуалните му промени в контекста на новите предизвикателства през последните години като войната в Украйна. В срещата чрез видеовръзка ще се включи президентът Володимир Зеленски, който ще информира евролидерите за военните действия и ситуацията в Украйна.

Европейската комисия ще докладва за промените, свързани със законодателството за миграцията, както и с новите проекти за укрепване на външните граници, част от които е и пилотният проект за укрепване на българо-турската граница, за който страната ни получи 45 милиона еврофинансиране от Брюксел.

Преди заседанието на Европейския съвет премиерът Николай Денков ще разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова и с представители на международната организация „Репортери без граници“. Той ще участва и в срещата на европейските либерали.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html