понеделник, 29 април 2024 г.

Костадинов за казуса с „Лукойл“: Държавата се държи като рекетьор

Костадин Костадинов, сн. БГНЕС Архив

„В казуса с данъците на „Лукойл“ държавата се държи като рекетьор. Има желание тази рафинерия да бъде продадена на турско-американски консорциум“. Това заяви в Нова телевизия лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Инициираният от нас вот на недоверие беше възможен по време на предизборната кампания беше възможен, защото териториалните планове за така наречения справедлив енергиен преход, които бяха повод за вота, бяха внесени на 30 септември. Ако не бяха внесени на тази дата – нямаше да има вот. Този вот не беше предизборно оръжие. Хората, които бяха на улицата и протестираха, и казаха категорично, че се борят за своите работни места, и с които аз се срещнах – въобще не се интересуваха дали ще има избори или не. Тях ги интересуваше дали ще имат работа или не”.

Коментарът му дойде по повод изказването на Корнелия Нинова, че „Както и да го увъртате е ясно, че „Възраждане” крепят правителството”. Казаното от лидера на БСП е заради идеята им за вот на недоверие по тема „Сигурност”, която партията на Костадинов не подкрепи с мотива, че това може да се използва като „оръжие” на фона на предизборната кампания.

Той категорично отрече, че обвиненията на Нинова, че „крепи правителството” като не подкрепя БСП за нов вот на недоверие. „Много ми е странно, защото тя каза тези думи в Хасково, където отиде да подкрепи кандидата на ПП-ДБ и БСП. Те имат общ кандидат. Коалиционен кандидат. Те са в коалиция с ПП-ДБ в Хасково и на още няколко места в страната. Това е нещо, което вие наричате странности, аз го наричам политическа шизофрения”, посочи Костадинов.

Лидерът на „Възраждане” уточни, че още, когато „г-жа Нинова каза, че иска да внесе вот на недоверие за отбранителната политика ние ѝ казахме, че го подкрепяме, но веднага след изборите”. „За да покажем добронамереност ние се подписахме и дадохме подписите заедно с нашите корекции към мотивите на вота на ПГ на БСП. Казахме, като минат изборите на първи тур, на 31 октомври… Миналата седмица говорих с Нинова точно по този въпрос”, посочи Костадинов.

На въпрос проблем ли ще е, ако Нинова внесе вота с тези подписи, Костадинов заяви: „Проблем ще е за нея, защото ще покаже нечестност. Но не миля, че тя ще го направи. Ние, от наша страна, сме показани добронамереност и би следвало тя да го направи, Това сега се прави заради изборите, защото кандидатите на БСП се представят отчайващо на местните избори”.

„Аз не се състезавам с БПС. Ако БСП се състезава с „Възраждане” – това е въпрос, който трябва да зададете на Корнелия Нинова. За нас целта е много ясна и проста. Това правителство, което е вредно, трябва да падне. Затова и първи поискахме оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев”, отговори той на въпрос дали се състезава с БСП или играе отборно по интереси  срещу управляващите.

„Ние сме заявили, че на балотаж ще подкрепим всички кандидати, които са срещу партиите от тройната коалиция – ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. На балотаж в София отива Деян Николов. Но, ако ние демонстрираме такава принципна позиция – от другата страна не съм чул нищо подобно. В политиката трябва да има принципи”,  заяви Костадинов по повод подкрепата, която партията му ще окаже на кандидат от друга партия ри евентуален балотаж.

Според Костадинов най-големият проблем на София е, че това „не е един уютен и приветлив град за живеене”. „Аз не живея в София, но като един гост на столицата мога да кажа, че това не е един уютен и приветлив град за живеене. Това не ми харесва, защото София е нашата столица и тя трябва да бъде един красив, зелен, чист и работещ град. Да кажем, че тук поне има някаква икономика. Но всичко останало е трагично. Градът е мръсен, прилича на гето, запустял е. Градът е парцалив, няма кой да премахне грозните  графити, с които е оцапан центърът. Градът е прашен и  след като изминеш 200-300 метра се чувстваш все едно си бил на къра в Добруджа. Това не е българска столица, а някакво пропаднало ориенталско гето”, посочи той, допълвайки , че той е от Варна, ще гласува там и че кандидатът на „Възраждане” в морската ни столица ще спечели убедително вота.

По повод неплатените данъци от страна на „Лукойл“ Костадинов подчерта: „Аз не съм данъчен агент. И точно поради тази причина, защото тук не говорим за два лева. Говорим за между 500 милиона и 1,5 млрд. лева.  Има Национална агенция по приходите, която е упълномощена, авторизирана от закона, когато има някакво такова съмнение за нарушения – да прави ревизия. На мен срещу само за анонимни доноси са ми правили данъчна ревизия. Шест месеца на физическо лице. Знаете много добре, че НАП, когато реши може да убие всеки един бизнес с проверка, която може да трае години дори. Тук говорим за един от най-големите бизнеси в България. Най-голямата рафинерия в страната. Ако тези хора имаха доказателства, те трябваше да излязат и да ги покажат. Да кажат „Имаме толкова и толкова неплатени данъци за тези и тези години. Ето ги документите“. Държавата се държи като рекетьор. Аз съм привърженик на това данъците да се плащат, защото бюджетът има нужда от пари. И, ако „Лукойл“ не си е плащал данъците, да ги плати. Да бъде наказан. Няма как да знам това, защото аз не управявам държавата“, категоричен е Костадинов.

И допълни, че в момента има „желание тази рафинерия да бъде продадена на турско-американски консорциум“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html