понеделник, 29 април 2024 г.

ЕС ще предложи нов модел за сръбските общини в Косово

Снимка: БНР

Европейската комисия е готова да представи ново предложение за Асоциацията на сръбските общини в Косово след последните срещи в Прищина и Белград. Това съобщи Euractiv.

Говорителят на Европейската служба за външна дейност  Петер Стано каза във вторник, че Европейският съюз е поканил премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич в Брюксел в четвъртък след посещение в Прищина и Белград на представители на Европейския съюз и страните членки.

„Бяха обсъдени различни предложения и идеи, някои в писмена форма, и тези дискусии ще продължат. Това включва и настоящото европейско предложение за устава на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство“, каза Стано.

Припомняме, че на 27 февруари в Северна Македония Прищина и Белград подписаха Охридското споразумение, което, въпреки че не изисква директно от Сърбия да признае независимостта на Косово, не й позволява да се противопостави на присъединяването на Косово към международни организации като НАТО, ЕС или Съвета на Европа.

Споразумението също така изисква от Белград да признае националните символи на Косово, паспорти, дипломи и регистрационни номера на автомобили. Вместо това Косово трябва да осигури адекватно ниво на самоуправление за етническото сръбско население.

На 18 март 2023 г. беше договорен анекс, обхващащ изпълнението на споразумението.

Стано добави, че „от страните се очаква да предприемат бързи стъпки, за да докажат, че са ангажирани да продължат процеса на нормализиране, като изпълнят съответните си задължения по споразумението по пътя към нормализиране на отношенията, както и по всички минали споразумения, без забавяне или предварителни условия.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html