събота, 27 април 2024 г.

Ердоган заяви, че „Хамас“ са освободители, а не терористи и отмени визитата си в Израел

Снимка АП – Бета

Бойците на „Хамас“ са „освободители, които се борят за страната си, а не терористи“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, както съобщава Ал Арабия.

Президентът на Турция каза, че няма да пътува до Израел, както беше планирано по-рано, тъй като еврейската държава се е възползвала от „добрите намерения“ на Турция.

„Атаките на Израел срещу Газа са равносилни на убийство. Размяната на затворници между Израел и „Хамас“ трябва да бъде прекратена незабавно, а ГКПП „Рафа“ трябва да бъде отворен за хуманитарна помощ“, каза турският президент Ердоган.

„Няма да намерите друга държава, чиято армия да се държи толкова нехуманно“, добави той по отношение на отмъщението на Израел в ивицата Газа в отговор на атака, извършена от Хамас на 7 октомври.

Турският държавен глава атакува и западните сили.

„Фактът, че онези, които мобилизираха света в полза на Украйна, не се обявиха срещу клането в Газа, е най-очевидният знак за тяхното лицемерие“, подчерта Ердоган и призова за създаването на „независима Палестина“, както и организация на конференция между Израел и палестинците, предлагайки Турция да бъде гарант за всяко бъдещо споразумение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html