четвъртък, 2 май 2024 г.

От 1 март в Малта забраняват електрическите тротинетки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малта ще забрани наема на електрически тротинетки от 1 март, тъй като правителството обвинява тези превозни средства за проблеми по пътищата, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Изненадващият ход, обявен късно вчера, предизвика критики от поддръжниците на алтернативни транспортни решения, но бе приветстван от кмета на най-гъсто населения град Слима.

Представители на двете най-големи компании за наем на електрически скутери – „Болт“ (Bolt) и „Бърд“ (Bird) не коментираха веднага решението.

Транспортното министерство на Малта обяви, че решението да бъдат забранени наемите, цели да „намали неудобствата за хората“. „Въпреки засиленото налагане на глоби, гражданите на Малта продължават да понасят смущенията от наетите електрически скутери“, обяви правителството, като същевременно обяви забраната заедно с национална стратегия за стимулиране на колоезденето.

Тази стратегия предлага изграждането на мрежа от велоалеи, която да насърчи хората да карат велосипеди, предлагайки същевременно безплатни спонсорирани от държавата уроци по колоездене.

Решението на Малта да забрани електрическите скутери идва след подобно решение, взето от Париж през април.

Електрическите скутери са популярен вид транспорт в Малта, която с площта си от 500 квадратни километра е най-малката страна членка на ЕС. Жалбите за опасните електрически скутери накараха правителството да въведе основни регулации за електрически скутери през 2020 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html