сряда, 1 май 2024 г.

Британският премиер с призив към Саудитска Арабия да съдейства за стабилността на Близкия изток

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак призова Саудитска Арабия да помогне за стабилността в Близкия изток, след като той подкрепи Израел във войната му с „Хамас“, съобщава БНР.

Саудитска Арабия беше втората спирка на Риши Сунак в двудневната му обиколка в региона. Преди това британският премиер обеща на израелския си колега Бенямин Нетаняху да застане безусловно до Израел. Дипломатическата активност нараства на фона на подготовката на Израел за сухопътно настъпление в ивицата Газа след смъртоносните атаки на „Хамас“ на 7 октомври.

Риши Сунак се договори да работи заедно със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, за да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта и да се осигури хуманитарна помощ за Газа. От „Даунинг стрийт“ съобщиха, че двамата държавници са съгласни, че „загубата на живота на невинни хора в Израел и Газа през последните седмици е ужасяваща“. Сунак е насърчил Бин Салман да използва влиянието си и лидерската позицията на Саудитска Арабия в региона, за да подкрепи сега и в дългосрочен план стабилността.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html