понеделник, 29 април 2024 г.

ООН ще проведе собствено разследване на атаката срещу болница в Газа

ООН ще проведе собствено разследване на нападението срещу болницата „Ел Ахли“ в ивицата Газа, заяви заместник-секретарят на ООН по хуманитарните въпроси и координатор по извънредните ситуации Мартин Грифитс.

„ООН със сигурност ще проведе собствено разследване и то трябва да бъде направено много бързо“, подчерта Грифитс пред CNN в сряда. Попитан дали доказателствата, представени досега от Израел в подкрепа на твърдението му, че не е отговорен за атаката срещу болницата, означават, че случаят е приключен, Грифитс каза, че не е за него.

„За мен не е приключило, защото не съм призван да съдя нарушения на човешките права и престъпления от този вид“, каза той. Грифитс каза, че ООН е готова да предостави хуманитарна помощ и призова за прекратяване на въздушните удари в райони, където е необходим достъп. Той също така напомни, че международното хуманитарно право забранява въздушни удари по места на граждански обекти, както и по гражданска инфраструктура.

Най-малко 500 души са загинали при ракетен удар над болница в ивицата Газа. Медиите показват различни данни между 300 и 800 души, сочат CNN, Al Jazeera, Reuters.

Военновъздушните сили на Израел предприеха серия от атаки срещу централните райони на град Газа, в хода на които един от снарядите е поразил здравно заведение.

Според палестинските власти, ракетата е изстреляна от Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че „варварските терористи от Газа“ са отговорни за експлозията в болницата в Газа, при която според палестинците са загинали най-малко 500 души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html