неделя, 28 април 2024 г.

ЕП даде наградата „Сахаров“ на Махса Амини и движението на жените в Иран

Махса Амини, известна още и като Джина, стана един от символите на борбата за човешки права в Иран.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Европейският парламент удостои днес с наградата „Сахаров“ за принос в областта на правата на човека Махса Амини и движението на жените в Иран, предаде Франс прес.

Амини получава отличието посмъртно. Кончината на младата иранка от кюрдски произход, която почина, след като бе задържана от нравствената полиция в столицата Техеран през септември миналата година, отприщи вълна от безпрецедентни протести срещу управляващите в страната духовници.

Наградата „Сахаров“ е най-престижното отличие в ЕС в областта на правата на човека. По-рано този месец хвърлената в затвора иранска правозащитничка Наргес Мохамади бе удостоена с Нобеловата награда за мир за 2023 г.

„Бруталното убийство на Джина Махса Амини“ на 16 септември миналата година – три дни след като е била арестувана от нравствената полиция заради неправилно носене на хиджаб, „беше повратен момент“, заяви председателката на ЕП Роберта Мецола, цитирана от АП. „Това възпламени едно движение, ръководено от жени, което влезе в историята. Лозунгът „Жени, живот, свобода“ стана призив за протест към тези, които застават зад равенството, достойнството и свободата в Иран“, допълни Мецола.

Призът, който носи името на съветския дисидент Андрей Сахаров, е учреден през 1988 г. и се присъжда на личности или организации, които защитават човешките права и основните свободи.

Сред другите финалисти за европейското отличие тази година са Вилма Нунес де Ескорсия и римокатолическият епископ Роландо Алварес – емблематични фигури в борбата за защита на човешките права в Никарагуа, както и три жени – от Полша, Салвадор и САЩ, отдали се на каузата за „свободни, безопасни и законни аборти“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html