понеделник, 29 април 2024 г.

Байдън иска от Конгреса $100 млрд. за Украйна, Израел и за южната граница на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Байдън се готви да поиска от Конгреса общ пакет в размер на 100 милиарда долара, включващ пари за Украйна, Израел и за южната граница на САЩ, която е подложена на засилен мигрантски натиск, съобщи БНР.

За спешна хуманитарна помощ за Ивицата Газа настоя ръководителят на хуманитарната служба на ООН Мартин Грифитс на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Вчера стана ясно, че Израел няма да блокира доставките на храна, медикаменти и гориво за южната част на ивицата, която има граница с Египет.

Американският президент Джо Байдън съобщи след визитата си в Израел и разговори с египетския президент ал-Сиси, че Египет ще отвори граничния пункт „Рафа“ – единствения с ивицата Газа, който не се контролира от Израел. “До 20 камиона, това бяха много откровени преговори, които водих. И затова искам да изкарам възможно най-много камиони, предполагам, че са 150 или нещо такова. Не всички от тях ще отидат в първия транш. Ако има втори транш, ще видим как ще бъде”, каза Байдън, който тази вечер ще произнесе реч за конфликта между Израел и „Хамас“ и войната в Украйна.

Продължават дипломатическите совалки. След американския президент Байдън и германския канцлер Шолц днес в Тел Авив се очаква британският министър-председател Риши Сунак за разговори с колегата си Бенямин Нетаняху и президента Ицхак Херцог, а след това ще посети и други столици в региона.

Междувременно световните агенции съобщават за израелска атака по позиции проиранското шиитско движение „Хизбула“ в Ливан. Според израелската армия това е отговор на изстреляна от Ливан противотанкова ракета по израелски пограничен район. След 7-ми октомври по израелско-ливанската граница редовно има инциденти, което буди опасения, че е възможно да се стигне до още по-голямо покачване на напрежението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html