понеделник, 29 април 2024 г.

Решено: За да оцелее сглобката пъдят Тагарев

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

Елица ГРИГОРОВА, за в. „Галерия“

 Военният министър Тодор Тагарев вероятно ще се раздели с поста си в скоро време, каза пред „Галерия“ високопоставен източник от политическите среди. С отстраняването му щял да се възстанови крехкият баланс между партньорите в сглобката, като целта била това да стане в най-скоро време.

Само преди дни Бойко Борисов и Делян Пеевски почти едновременно атакуваха Тагарев заради призива му към депутатите да одобрят сделката със САЩ за придобиването на нови бронирани машини „Stryker“ преди местните избори. „Ако се чака да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента“, посочи министърът в телевизионно интервю.

„Имаме много ясен график – декември месец да привършим процедурата,“ отговори Борисов. Делян Пеевски пък в прав текст поиска оставката на военния министър. „Ако Тагарев изисква нещо от българския парламент, трябва да си подаде оставката веднага“, каза той.

Реакцията на ПП-ДБ беше в дух на миротворчество – Радослав Рибарски обяви, че „процесът не трябва да се пришпорва“.

Координираната атака срещу Тагарев подкрепят и леви политици, както и някои от десните. С неприязън се коментирала работата на министъра и в средите на генералитета. Както „Галерия“ вече писа, голяма част от висшите военни са срещу Тагарев от самото му поставяне на поста.

Според депутати махането на Тагарев било скроено веднага след заканата на Борисов към ПП-ДБ, че „още днес може да разберат какво е, ако оттеглим подкрепата си от кабинета“.

Въпросните машини са най-приоритетното звено от модернизацията на армията. Те ще струват около 2.2 млрд. лв., като към тях се добавят 300 млн. лв. за боеприпаси. Наследникът на Тагарев ще разпределя милиарди именно поради задаващата се поредица от апетитни сделки, свързани с оборудване и армейска техника.

В станалия вече постоянен спор за това дали трябва да купим изтребители „Грипен“ или F-16 Тагарев е привърженик на втория вариант. Сред депутати се носи мълвата, че може би и това е сред причините за неговото махане. Силни апетити имало и към други сделки от по-малък калибър и Тагарев не се вписвал в тяхната реализация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html