понеделник, 29 април 2024 г.

Любомир Стефанов за ролята на ДПС в правителството: Без тях сметката не излиза

Снимка: Булфото

Политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ заяви в интервю за БНР: ‘Опозицията няма национална кауза и разпознаваемост и с вота на недоверие си прави кампанията за местните избори“. Според него политиканстването в Народното събрание прави темата за енергетиката да олеква.

„Доста от героите, които обясняваха от миналата зима насам как енергийният апокалипсис ни се е стоварил на главата, не се случи, вчера те бяха отново твърде активни. Злокобно кълняха, че дръпнем ли този шалтер, държавата загасва, остава на тъмно. Корнелия Нинова използва всяка тема, „за да вдигне кампанията от точка 0 за нейната партия“, посочи политологът.

По думите му Нинова демонстрира, че ѝ липсват всякакви теми в местните избори. „Дебати през седмица и вотове до дупка показват немощта на опозицията да конструира и поведе национално недоволство, да го събере и мобилизира“, каза още той.

В отговор на въпрос ГЕРБ ще изпрати ли сигнал до ПП-ДБ при днешното гласуване на вота на недоверие, Стефанов допусна: „Възможен е такъв сценарий. Обичайните заподозрени биха направили подобно нещо. Ще има някакъв жест със сигурност, който да подкрепи тази линия – критиките на Борисов към Петков в публичното пространство.“

„Ролята на ДПС е фундаментална. ДПС очевидно трябва да стоят, иначе сметката не излиза“, коментира Любомир Стефанов.

„ДПС не участва в изпълнителната власт. В законодателната е необходимо с гласовете си, за да бъдат направени промени. Ако искаш да направиш промените, които си обещал, трябва да избереш по-малкото зло. И си плащаш цената. Дали са успели да обяснят на своите симпатизанти, членове и гласоподаватели защо това се случва по този начин и защо г-н Пеевски, който беше най-черното нещо, съществуващо в българския политически живот, в момента е, няма да казвам рицарят на бял кон, но флагманът на промените.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html