събота, 27 април 2024 г.

Новият председател на ССИ се срещна със съветника на президента Барак Обама

Председателят на ССИ, проф. д-р Красимира Станева се срещна с г-н Дан Шомон – политически и бизнес експерт, бивш консултант на президента Барак Обама, съакционер в Cyber Level Ins и собственик на една от най-значимите консултантски компании в САЩ – DanShomon Inc, с която Съюзът за стопанска инициатива има подписан меморандум за сътрудничество.

По време на срещата бяха обсъдени основните направления на съвместната дейност. 

„Дигиталната трансформация, повишаване на нивото на киберсигурност у нас, подпомагане процеса по професионална преквалификация на кадрите във връзка със Зеления преход, са сред първите приоритети, по които Съюзът работи“, коментира проф. Станева. И добави, че в областта на дигиталната трансформация и киберсигурността ССИ има много какво да даде на малкия и среден бизнес у нас. 

Двете страни се обединиха около тезата, че е необходимо да засилят своето сътрудничество в посока популяризиране на ползите за страната ни от въвеждането на еврото и наред с това да насочат усилията си за подобряване и насърчаване на двустранните българо-американски търговски инициативи и партньорства.

„Бизнесът в САЩ няма много опит да работи с българския лев и се притеснява да прави инвестиции в страни с непозната валута. Затова износът на България за САЩ е много по-малък отколкото износът на страните от еврозоната“, коментира г-н Дан Шомон.

Като приоритетите бяха изведени и влизането на страната ни в Шенген, както и облекчаване на визовия режим на България със САЩ. 

Проф. Станева и г-н Дан Шомон обърнаха и специално внимание на начините на защита на българския бизнес от корупционни схеми. Бяха обсъдени предстоящи инициативи на ССИ, които имат за цел оказване на експертна подкрепа на коректните български работодатели.

Г-н Шомон предложи съдействие за покана към изтъкнати политици и бизнесмени да бъдат гости и лектори в новооткритата програма в Пловдивския университет „Международна сигурност и геополитика“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html