четвъртък, 2 май 2024 г.

Делегация на Мониторинговата група на ЕП пристига на посещение в България

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Днес и утре делегация на Мониторинговата група на Европейския парламент ще е на посещение в България, съобщи БНР. Тя ще се срещне с премиера Николай Денков, няколко министри, президента Румен Радев, висши представители на съдебната власт и полицията, както и представители на гражданското общество и журналисти.

Делегацията се ръководи от нидерландската евродепутатка София ин’т Велд от либералната група „Обнови Европа“. В нея влизат също българската социалистка Елена Йончева, зеленият германски депутат Ерик Маркварт, както и известната с троцкистките си възгледи ирландка Клеър Дейли от радикалната левица. И четиримата евродепутати са членове на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Това, което делегацията ще се стреми да провери, е как на практика действа върховенството на закона у нас на фона на препоръките в последния доклад за България през юли. Тогава Комисията предприе стъпки за окончателното прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, което вече е факт.

Същевременно еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова предупреди, че Комисията никога не е правила връзка между механизма и Шенген и България и Румъния трябва да предприемат дипломатически стъпки, за да убедят Съвета на ЕС, че са готови за процеса за присъединяване. Засега на присъединяването на България към Шенген се противопоставят Австрия и Нидерландия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html