понеделник, 29 април 2024 г.

Висш чиновник от ООН бил в Москва за съживяване на зърнената сделка

Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

Върховният представител на ООН за търговията Ребека Гринспан се е срещнала с руски официални лица с Москва вчера, става ясно от съобщение на световната организация. Визитата й е опит да поднови безпрепятствения достъп до световните пазари на зърно и торове от Русия и Украйна.

В съобщението говорителят на ООН Стефан Дюжарик пояснява, че в срещите виртуално се е включил и ръководителят на хуманитарната помощ в Световната организация Мартин Грифитс. Визитата на Ребека Гринспан в Москва е част от усилията на Антонио Гутериш да съживи т. н. „зърнена сделка“. През август генералният секретар изпрати на руския външен министър Сергей Лавров предложения как ООН може да помогне за подновяване на руския износ.

От Москва обаче описаха предложенията като „нереалистични“. Русия се оттегли оплаквайки се, че за нейния износ са създавани пречки. Храните и изкуствените торове не са обект на западни санкции, но Кремъл твърди, че ограниченията върху плащанията и застраховките затрудняват доставките.

ООН определя руската война в Украйна като причина за влошаване на световната хранителна криза, тъй като и Украйна, и Русия са големи износители на зърно, а Москва също е голям доставчик на торове за земеделието.

След прекъсването на „зърнената сделка“ Киев пренасочи доставките по речни, шосейни и железопътни пътища, а Русия засили терористичните атаки по украинските пристанища.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html