четвъртък, 2 май 2024 г.

„Тракия“ и Проходът на Републиката остават затворени от миньори и енергетици

Снимка: Bg On Air

И днес остава блокадата на АМ „Тракия“, поставена от миньори и енергетици, в знак на протест срещу териториалните планове за въглищните региони, съобщи БНТ.

След среща между представители на синдикалните организации в „Мини Марица изток“ вчера са били изяснени противоречията помежду им и общото становище до което са стигнали е, че енергетиците продължават протеста заедно с миньорите.

Основно искане остава изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия, като е решено да се допитат до адвокат по европейско право, който да провери какви са възможностите за това.

Протестиращите очакват и на място да дойдат представители на правителството, за да преговарят с тях.

„Ако исканията ни не бъдат изпълнени, следват ефективни протестни действия. Искаме диалог. По всяка една от точките от споразумението се симулира, че има съгласие. Очакваме гласуването на пътна карта“, заяви в БНТ Стоян Стоянов, КТ „Подкрепа“, рудник „Трояново 1“.

Остава и блокадата на пътя към Прохода на Републиката, като исканията на протестиращите са същите.

Тази сутрин към протестиращите се включиха и техни колеги, които до момента са били на АМ „Тракия“.

Целта е да покажат, че са единни и са готови да отстояват исканията си до края. Сред тях бяха и участници в преговорите с правителството, които заявиха, че са били подменени исканията им. И са категорични, че териториалните планове трябва да се преразгледат. Дотогава протестите ще продължат.

„Няма разнобой между нас, продължаваме. Най-вероятно ще посрещнем Коледа на пътя, за Великден ще видим как ще са нещата. Нямаме алтернатива. Тук сме, докато този план не бъде върнат и доработен“, подчерта Станимир Пенчев, „Мини Марица изток“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html