понеделник, 29 април 2024 г.

САЩ обмислят увеличаване на помощта за Украйна

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на Джо Байдън обмисля да използва програма на Държавния департамент за отпускане на субсидии, за да изпрати допълнителна военна помощ за Украйна, пише изданието „Политико“, цитирано от БНР.

Според информирани източници Белият дом разглежда редица възможности, за да намери още финансиране, след като Конгресът не включи средства за Киев в предложението, което позволи на правителството да избегне временно спирането на работа. Едната от опциите е програмата на Държавния департамент, която предоставя безвъзмездно подпомагане или заеми, така че партньорски държави да закупуват оръжие и оборудване за украинците или други засегнати от конфликта страни.

Към 21 септември Вашингтон все още разполага с 650 милиона долара от над 4,5 милиарда по програмата, която конгресмените одобриха с два допълнителни пакета подпомагане за Киев, посочва „Политико“.

Междувременно представител на министерството на отбраната заяви, че администрацията би могла да поиска от Конгреса да пренасочи средства към бюджета на Пентагона в подкрепа на Украйна. Това обаче ще изисква одобрението на законодателите, а говорител на военните каза, че все още не е взето конкретно решение. Миналата седмица от ведомството предупредиха, че са изчерпили почти всички средства по Инициативата в подкрепа на сигурността на Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html