четвъртък, 2 май 2024 г.

На 8,5 години осъдиха журналистка в Русия

Марина Овсянникова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската журналистка Марина Овсянникова беше осъдена задочно на 8 години и 6 месеца затвор. Бившата редакторка в държавната телевизия Първи канал е обвинена за разпространение на недостоверна информация за въоръжените сили на Русия, предаде БТА.

Овсянникова беше обвинена след нейна протестна акция в средата на миналата година. Тогава тя застана на брега на река Москва срещу Кремъл с плакат, на който пишеше: „Путин е убиец, войниците му – фашисти“.

Журналистката беше част от екипа на руската държавна телевизия повече от 10 години, преди да реши да организира протест срещу войната в Украйна. През март миналата година тя прекъсна живото предаване на вечерните новини с плакат в ръце, на който пишеше: „Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат“. Тя беше под домашен арест, а след това напусна Русия с дъщеря си.

Адвокатът й заяви, че в момента тя се намира в Европа, но не разкри в коя държава.

„С оглед на позицията на прокуратурата Овсянникова бе осъдена на 8 години и 6 месеца лишаване от свобода, като наказанието следва да се изтърпи в наказателна колония с общ режим“, се казва в съобщение на московската прокуратура.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html