вторник, 30 април 2024 г.

Денков разкри: Ще се подготви енергийна стратегия

Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков се срещна с представители на работодателските организации в Министерския съвет. Премиерът Николай Денков се срещна с представители на работодателските организации в Министерския съвет.

В разговорите участваха представители на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), Българска стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

По време на срещата бяха обсъдени основните мерки, предвидени в териториалните планове за справедлив преход.

Дискутирана е и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора.

„Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца, заяви на брифинг премиерът Николай Денков.

Според премиера основната критика от страна на работодателските организации е, че комуникацията на правителството по отношение на работодателите и на потенциалните инвеститори би могла да бъде много по-добра.

Денков обясни, че за работниците, които се чувстват застрашени, може да има още по-добри възможности.

„Разговорите протекоха в конструктивен дух“, потвърди и Цветан Василев от БТПП. „Заключенията на вчерашното споразумение в голямата си част са приемливи. Трябва да се положат усилия за социалния диалог, повече прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете. Да не се затваряме само в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика и в по-далечна перспектива”, каза той.

По отношение на прозрачността, според него, досега не е измислено нищо по-добро от обществените поръчки. Симеонов подчерта, че все още вървят бавно промените в законодателството, които да опростят процедурите по наемане на чуждестранна работна ръка.

Васил Велев, председател на АИК коментира, че разговорите са били на добро ниво и е имало постигнато съгласие за укрепване и развитие на тристранния диалог.  Според него сега много важна дата е 6 ноември

На срещата е постигнато съгласие, че България има недостиг на човешки ресурси и заради това е било решено да се работи в посока на подобряване на условията. На въпрос защо все още има протести и блокирани пътища от енергетици и миньори, Николай Денков заяви, че знае, че се изчаква решение на НС по въпроса и напомни, че всичко нужно от негова страна е направена. Той изказа отново мнение, че ултиматуми от магистралите не могат да се поставят.

„Надявам се, че разумът ще надделее и същинските разговори да надделеят“, каза пак премиерът и напомни, че всички трябва да бъдат много внимателни и обрани при разгопвори.

„Политиците трябва да бъдат отговорни в изказванията си към бъдещи инвеститори, а не да ги отблъсква“, заяви Николай Денков.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html