понеделник, 29 април 2024 г.

Бизнесът готов да наема безработни от тецовете, но срещу субсидии

Снимка: БГНЕС

Бизнесът е готов да наема хора от региона на Стара Загора, но иска субсидии от държавата. Това стана ясно след срещата на премиeра Николай Денков с представители на работодателски организации за възможностите за инвестиции в регионите, в които предстои постепенен отказ от въглищно производство, съобщи БНР.

За продължаващите блокади на магистрали Денков подчерта, че във вчерашните преговори с протестиращите правителството е направило абсолютно всичко, което може да се направи в настоящия момент. Не пожела да коментира какво ще предприеме кабинетът, ако протестите и блокадите продължат, но уточни: „Надявам се, че разумът ще надделее, защото разумът изисква да бъдат освободени критичните точки и законът го изисква и да започнем истински разговори по същество. И докато хората стоят по магистралите, вместо да седнем на една маса, ние пречим на този процес, не му помагаме“.

Представителите на бизнеса отказаха да коментират постигнатото вчера споразумение между правителството, политиците и протестиращите, но упрекна кабинета, че води сепаратистки преговори само с едната страна.

„Основната критика от тяхна страна беше, че комуникацията на правителството по тези теми и потенциалните инвеститори би могла да бъде много по-добра“, каза премиерът Денков, а председателят на Стопанската камара Добри Митрев коментира протестите: „Абсолютно всеки от нас подкрепя справедливите искания на хората. Разбира се, обаче никой от нас не изрази подкрепа за начина, по който тази позиция се изразява. Тук е важно действително заедно всички да отстояваме национално отговорни позиции и пред Европейската комисия. Не просто за да спазваме европейското законодателство, но и да защитим нашия национален интерес“.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обяви, че процесът по набиране на инвестиционни намерения за региона на Стара Загора ще бъде подновен. „До 6 ноември следва нов период, в който предприятията от страната, а защо не и от чужбина могат да заявят инвестиционен интерес, така че обявата за търг или за обществена поръчка да не е с такива условия, че да има предизвестен победител“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html