събота, 27 април 2024 г.

Малко вероятно е бившите бойци от „Вагнер“ да променят хода на войната в Украйна, смятат експерти

Малко вероятно е бившите бойци на наемническата група „Вагнер“ да предизвикат значителен стратегически или дори локален ефект на бойното поле в Украйна, обяви Институтът за изследване на войната, цитиран от Укринформ.

Според Института има все повече сведения, че служителите на „Вагнер“ действат заедно с Росгвардия и че Държавната дума на Русия ще разгледа предложения законопроект, който ще позволи на Росгвардия да формира доброволчески формирования.

Експертите отбелязват, че настоящият командир на „Вагнер“ Антон Елизаров (с повиквателна „Лотос“) според сведенията преговаря с Росгвардия за това настоящият персонал на „Вагнер“ да се присъедини към доброволчески формирования под ръководството на Росгвардия. при по-благоприятни за „Вагнер“ условия.

Междувременно според руски вътрешен източник елементи от контингента на „Вагнер“ в Беларус не искат да подписват договори нито с руското министерство на отбраната, нито с Росгвардия, съобщава Институтът. Вместо това те планират да се присъединят към усилията на беларуския президент Лукашенко да създаде базирана в Беларус частна военна компания с бойци на „Вагнер“ под командването на командир на „Вагнер“ с повиквателна „Брест“.

„Малко вероятно е частичното разполагане на бившия персонал на „Вагнер“ в които и да е райони на фронтовата линия да породи някакъв значителен стратегически или дори локален ефект на бойното поле в Украйна“, гласи заключението на Института за изследване на войната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html