четвъртък, 2 май 2024 г.

Нови потопи във Волос и на остров Евбея в Гърция

Тонове кал са заляли улиците и пътищата в района.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови потопи във Волос и на остров Евбея в Гърция. Този път големите наводнения са причинени от циклона „Елиас“, връхлетял страната през последните дни, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Късно снощи беше наредено да бъдат евакуирани най-малко осем села в района на крайбрежния град Волос заради покачването на водите, а движението по пътищата в града бе забранено и жителите бяха призовани да останат на закрито, съобщи Асошиейтед прес. Поради валежите болницата във Волос се наводни.

Гръцките служби получиха стотици обаждания за оказване на помощ във Волос и десетки бедстващи хора бяха евакуирани от наводнени домове и блокирани коли по пътищата. Някои от жителите на града намериха убежище на кораби в пристанището, което е отворено за прием на хора.

Големите количества дъжд, които се изляха в района на пристанищния град, унищожиха всичко по пътя си, а тонове кал покриха стотици коли. Трите основни пътни артерии в района са заровени под тонове отломки и кал, които са направили мястото неузнаваемо, посочва ЕРТ. Токът в повечето райони е прекъснат, а жителите остават блокирани.

Не по-малко тежка е ситуацията и на остров Евбея, където е забранено движението в районите на Асминио, Пефки, Артемисио и Гувес в северната част на острова. Пожарната служба е получила десетки сигнала за помощ на наводнени домакинства. На много места водата превишава 60 см и затруднява достъпа на спасителните екипи.

Пътищата са затворени поради свлачища, повреди на пътната мрежа и прекъснати кабели. За последните 24 часа в Истие, Северна Евбея, са се излели 400 куб. м вода на декар.

През нощта в община Ламия в Централна Гърция десетки камиони разтоварваха материали, за да укрепят дигите на река Сперхиос и да избегнат наводнения в по-широк район.

Само преди две седмици Централна Гърция беше унищожена от средиземноморския циклон „Даниел“, който причини щети за над 2 млрд. евро и отне живота на 16 души. Жителите в тази област не успяха да се възстановят от наводненията по-рано, като в някои райони все още липсва питейна вода.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html