неделя, 28 април 2024 г.

Асен Василев: 24 май е най-подходящата дата за национален празник на България

Снимка: Архив

Финансовият министър Асен Василев с изявление след редовното заседание на Министерския съвет.

По време на него той обясни, че не е нещо ново за света подаването на сигнал за укриване на данъци.

„Най-големите данъчни измами обикновено се откриват следствие от тези хора, които са в системата, и виждат нейното манипулирани по незаконен начин“, посочи Василев и увери, че и сега има подаване на недобросъвестни сигнали, така че според него няма проблеми от това естество.

Василев разкри, че в момента текат и разговори с ресторантьорския бизнес. Според него е редно да се види за бюджета дали ще има по-голям ефект, ако се върне 20% ДДС за заведенията или да се изпълнят други мерки, които ще бъдат приложени.

Министърът на финансите коментира и регистрирането на касови бележки за връщане на някаква сума. Той поясни, че мисли, че 100 лв. на месец за някои хора може да са малко, но за други изобщо не е така.

Относно идеята да бъде сменена датата на националния празник на България, Василев отговори: „Аз лично смятам, че 24 май е най – подходящата дата за национален празник на България“. 

Асен Василев разкри, че днес на правителственото заседание е прието да отпаднат част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Това е свързано с промяната на финансовата програма на плана. 30% от средствата на всички планове за възстановяване зависеха от това колко добре са се възстановили икономиките и по формула, която е създадена още при създаването на плана – 24 от 27 държави загубиха част от средствата.

„Сред проектите, които са афектирани, е проектът за батерии, за който имаме и решение на Народното събрание, както и проекти, които е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение – или подготвени, или пуснати поръчки, или избрани изпълнители, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза“, посочи още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html