петък, 3 май 2024 г.

11 сигнала за купуване на гласове

Калин Стоянов
Снимка: БГНЕС

До вчера има 11 сигнала за купуване на гласове, обяви днес пред медиите вътрешният министър Калин Стоянов, съобщи БТА. Той обясни, че по два от тях има образувани досъдебни производства, а другите девет са на етап прокурорски проверки и оперативни сигнали.

„Изборите са процес, който активизира контингент, ангажиран с всякакъв вид престъпна дейност“, добави той. Във връзка с изказването му, че очаква атаки към МВР във връзка с предстоящите местни избори, Калин Стоянов посочи, че те ще бъдат „от хора, които нямат интерес да има редовно правителство“. На въпрос дали визира президента, той отговори – „не точно от него“. „Атаките срещу МВР започнаха още в момента, в който имаме сформирано редовно правителство“, каза още Стоянов.

Във връзка с акцията от преди дни в Бургас, насочена срещу купуването на гласове, министър Стоянов обясни, че става въпрос за високопоставен служител на община Несебър. Откритите големи парични суми, имаме информация, че са били подготвени да се раздадат на „дилърите“ на по-високо ниво, които съответно да спуснат по „мрежата“ и да стигнат до съответните избиратели, обясни министърът. Той добави, че е рано да се каже за подкрепа на кой кандидат са били подготвени сумите, както и дали парите са били придобити по престъпен път. „Нивото на човека, който сме задържали е доста високо, рядко се е случвало това назад във времето“, каза още той.

По отношение на разработеното от МВР специализирано приложение географска информационна система във връзка с предстоящия местен вот, Стоянов обясни, че представлява карта, на която ще се наслагва информацията от предишни избори и тази, която се получава в момента. Ще съдържа данни за това къде, какви сигнали е имало, кои са били преписки и досъдебни производства и как са приключили. „Тук ще бъде контролът как се изработват съответните сигнали“, каза министърът.

По време на Националното съвещание на МВР, в частта открита за медии, министър Стоянов открои приоритетните задачи на ведомството – овладяване на миграционния натиск, намаляване на пътния травматизъм, противодействие на трафика и разпространението на наркотици, ограничаване на корупцията, ефективна борба с конвенционалната престъпност и гарантиране сигурността на хората в малките населени места.

Въпреки увеличения миграционен натиск през 2023 г. спрямо м.г. вече можем да говорим за драстичен спад на задържанията във вътрешността на страната за сметка на недопуснатите опити за преминаване на границата, посочи Калин Стоянов.

За сравнение, до септември 2022 г. имаме 102 700 недопуснати опита за незаконно преминаване на границата, като за същия период през 2023 г. недопуснатите са 152 хиляди. Отчитаме 47% намаление на недопуснатите лица на изход на българо-сръбската граница, добави той.

По отношение на борбата с пътния травматизъм министър Стоянов отчете много по-малко наказателни производства за шофиране след употреба на алкохол или наркотици след приетите законодателни промени. Иззети са 309 моторни превозни средства (МПС), влезли в сила са 49 присъди, в полза на държавата са отнети 17 МПС-та, каза министърът.

„От началото на годината до август са разкрити с над 10% повече същински корупционни престъпления и близо 7% повече престъпления на длъжностни лица спрямо същия период за 2022 г“, съобщи Калин Стоянов. Той отбеляза още и борбата на МВР с разпространението на наркотици, като успех отчете разкритата лаборатория за незаконни вещества през август месец. През периода януари-август 2023 са регистрирани с 3% по-малко престъпления в сравнение с миналата година, а нивото на разкриваемост се е повишило. Министърът отчете също и спад при кражбите на автомобили, особено в София. През август те са с 18% по-малко спрямо предходния месец.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html