неделя, 28 април 2024 г.

Сценаристите в Холивуд пред споразумение с продуцентите за парите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големите филмови и телевизионни студия в САЩ и стачкуващите сценаристи постигнаха предварително споразумение за прекратяване на ефективния им протест след няколкодневни интензивни преговори.

Стачката на гилдията на сценаристите започна на 2-и май и досега продължава 154 дни, като през това време дейността на Холивуд е почти напълно замразена. Членовете на гилдията на сценаристите са близо 11 000, а ефективният им протест спря работата по суперпродукции като “Stranger Things” на Нетфликс, “Blade”, продуциран от Марвел и Дисни и “Evil” на Парамаунт.

Протестът е заради заплащането, като сценаристите твърдят, че възнагражденията им не съответстват на приходите, генерирани в ерата на онлайн стрийминга. Освен индексация на доходите, сред основните искания на гилдията беше и студията да назначават определен брой сценаристи за различните продукции, както и те да получават компенсации за целия процес на създаване на филма, защото към момента от сценаристите често се очаква да правят поправки на сценария или да измислят ново съдържание без да получават заплащане за това. Макар, че не бяха оповестени подробности по споразумението от гилдията на сценаристите го обявиха за „изключително и осигуряващо значителни приходи и защита на сценаристите“.

Засега стачката не е официално прекратена, но се очаква това да стане в скоро време. Същевременно продължава стачката на актьорския синдикат SAG-AFTRA, който представлява интересите на около 160 000 актьори. И двете холивудски стачки са продължителни и скъпи, с икономически ефект от над 5 милиарда долара.

Според представители на филмовите среди споразумението на студията със сценаристите може да отвори вратата за постигане на сделка и със стачкуващите актьори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html