понеделник, 29 април 2024 г.

ЕС, Украйна и Молдова обмислят нова жп линия по евростандарт

Снимка: БГНЕС

ЕС проучва заедно с Украйна и Молдова възможностите за изграждане на влакова линия между украинския град Лвов и молдовската столица Кишинев с европейско междурелсие. Това съобщи еврокомисарят по транспорта Адина Валян на пресконференция по повод възможностите за увеличаване на преноса на украински земеделски стоки след прекратяването на договореността за износ през Черно море, съобщи БТА.

Подобна железопътна линия би била стъпка за приобщаването на Украйна към единния европейски пазар, посочи еврокомисарят. По нейните думи промяната в междурелсието може да бъде подкрепено със средства от ЕС. Като бивши държави от СССР, Украйна и Молдова разполагат с линии с по-широко (1520 милиметра) от европейското (1435 мм) междурелсие.

Валян съобщи, че утре Европейската комисия ще отправи нова покана за бъдещи инвеститори в европейската транспортна инфраструктура. Поканата ще бъде свързана с проекти за разширяване на възможностите за пренос на украински земеделски стоки, като за първи път ще могат да участват и дружества от Украйна и Молдова. Еврокомисарят добави в отговор на въпроси, че България е сред държавите, които оказват значителна помощ за износа на украинското зърно. По нейните думи в Полша все още има неизползвани възможности за увеличаване на украинския износ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html