неделя, 28 април 2024 г.

Руската църква в София се оказа българска, митрополит Наум призова за отварянето й

Руснаците са затворили самоволно храма, който не е тяхна собственост.
Снимка: БГНЕС

Руската църква в София е българска собственост, обяви в профила си в една от социалните мрежи русенският митрополит Наум, съобщи БНР.

Той призова българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди храмът „Свети Николай Мирликийски“ в София, известен още като Руската църква, да бъде отворен като се възстановят и богослуженията в него.

В становището си , Наум нарича недопустимо „заключването на храма от странични лица“, след като ДАНС нареди експулсирането на трима свещеници – един руснак и двама беларуси, които са част от подворието на Руската православна църква в София. През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като статутът на двете подвория е реципрочен, се казва в позицията на митрополит Наум.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html