събота, 4 май 2024 г.

€5000 гаранция за мигрантите в Италия, отказващи настаняване специалните центрове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имигрантите, търсещи убежище в Италия, трябва да плащат към 5000 евро, ако не желаят да бъдат в специалните центрове за пребиваване. Това предвижда постановление на Министерството на вътрешните работи, публикувано в Държавен вестник, съобщи БНР.

То определя максималния период на задържане в центровете за пребиваване от 4 седмици, ако мигрантът не желае да пребивава в центровете, да имат финансова гаранция от 4938 евро, необходима за евентуално репатриране и минимални средства за издръжка, както и наличието на подходящо място за пребиваване на територията на страната.

Разпоредбата се прилага за всеки задържан по време на гранична процедура и идва от безопасна страна. Мигрантът „се уведомява незабавно за правото, като алтернатива на задържането, да предостави финансовата гаранция“, уточнява постановлението. Мярката е вече в сила „с единствената цел да се установи правото на влизане на територията на страната“ за търсещи убежище в редица случаи. Гаранцията е индивидуална, трябва да бъде платена еднократно като банкова или застрахователна гаранционна полица и не може да бъде платена от трети страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html