вторник, 30 април 2024 г.

Поредно обещание за укротяване на надценките на аграрните стоки

Днес в Калофер земеделският министър Кирил Вътев припомни, че надценката на млечните продукти в магазините стига до 70 %.
Снимка: МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

Поредно обещание за укротяване на надценките на аграрните стоки се чу днес. „Правителството работи за създаване на закон за търговията с аграрни стоки. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри Осемнадесетия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в гр. Калофер, местността „Паниците“. Необходимо е да се създадат нужните правила, по които да функционира пазарът, който оттам нататък се регулира с предлагане и търсене“, поясни министър Вътев, пише в информация, публикувана на сайта на земеделското министерство.

Надценката на цените на млечните продукти в магазините стига до 70 %. Подобна е и ситуацията с останалите стоки, каза още министър Кирил Вътев. „Пътят от полето и фермата до трапезата на потребителите трябва да бъде много добре организиран през кооперативи и нормативна уредба, което е обща задача“, добави той и съобщи, че проверките на контролните органи по верита от щанда до фермата показват данни за завишени надценки в крайния пазар, което не се отнася само за млечните продукти. „Точно затова Министерският съвет разработва нов закон за търговията с аграрни стоки, който да регламентира процеса. Нужен е такъв закон, който да сложи някаква рамка на тези надценки. Не може най-силният да натиска надолу по-слабия, защото най-слаб в случая се оказва земеделският производител, който няма кого да натиска ценово“, каза още земеделският министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html