четвъртък, 2 май 2024 г.

Британските лейбъристи в тайни преговори с Макрон за „Брекзит“

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър е провел тайни разговори за „Брекзит“ с френския президент Еманюел Макрон, пише „Индипендънт“, цитиран от БНР. Вестникът цитира източник, близък до лейбъристкия лидер, който твърди, че Стармър и Макрон са обсъдили редица чувствителни въпроси по време на срещата им в Париж, включително отношенията на Великобритания с ЕС и начини за справяне с мигрантите, прекосяващи Ламанша с малки лодки.

Срещата става на фона на дебати какво би могло да съдържа едно евентуално преразглеждане на сделката за „Брекзит“, след като Киър Стармър заяви, че иска по-близки търговски отношения с блока, ако спечели общите избори догодина.

Министърът на финансите Джеръми Хънт незабавно обвини Стармър, че иска да „отмени“ „Брекзит“. Последвалите критики от страна и на други консерватори дори накараха лидерът на лейбъристите да заяви пред репортери, че няма такова намерение. Министърът на финансите в сянка Рейчъл Рийвс пък поясни, че парията е приела резултата от референдума през 2016 година, но за едно ново лейбъристко правителство може да бъде по-лесно да постигне по-добра сделка за подобряване на търговските отношения, защото сключената от Борис Джонсън преди три години е свидетелство за спад в търговията между Обединеното кралство и европейските му съседи.

Индипендънт“ отбелязва, че визитата на Стармър в Париж, която е част от негова совалка за подобряване на отношенията с Европа, е също и опит да се представи лидерът на лейбъристите като най-вероятен следващ премиер. Вестникът пише още, че не е тайна, че Франция и Германия обмислят планове да предложат на Великобритания „асоциирано членство“ в ЕС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html