понеделник, 29 април 2024 г.

В НС ще обсъждат създаване на комисия за сигурността на машинното гласуване

На местните избори софтуерът на машините ще е много по-сложен.
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще обсъждат проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства във връзка със сигурността на машинното гласуване. Проектът е внесен от БСП, но вече получи заявка да бъде подкрепен в пленарната зала от ГЕРБ-СДС и от ДПС, съобщи БНР.

Вносителите от БСП поискаха създаването на временна комисия с мотива, че въпросът е пряко свързан с националната сигурност на страната и е необходимо да се отговори на въпроса гарантирана ли е сигурността и честността на изборите. Освен това, посочват от левицата, особено внимание трябва да се обърне на възникналите съмнения, подкрепени от правдоподобни факти, че чрез машинното гласуване на изборите за парламент през юли 2021 г. и ноември 2022 г., както и на последните президентски избори е възможно да е оказано въздействие върху резултатите, както през софтуера на машините, така и при обобщаването на резултатите в районните избирателни комисии и в ЦИК.

Предвидено е срокът на действие на комисията да е тримесечен с по двама депутати от всяка парламентарна група. В дневния ред на депутатите е първо четене на три законопроекта за промени в закона за българското гражданство и в закона за мерките срещу изпирането на пари.

Очаква се днес депутатите да приключат и с окончателното гласуване на останалите текстове в законопроекта за противодействие на корупцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html