петък, 3 май 2024 г.

Зеленски пред ООН: Отвличането на украински деца от Русия е геноцид

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова световните лидери в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк да застанат единни срещу инвазията на Русия и каза, че Москва трябва да бъде отблъсната, за да може светът да се обърне към решаването на належащите глобални предизвикателства, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

„Украйна прави всичко, за да гарантира, че след руската агресия никой в света няма да посмее да нападне която и да е държава. Въоръжаването трябва да бъде ограничено, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните хора трябва да се върнат у дома и окупаторът трябва да се върне в собствената си земя“. „Трябва да сме обединени, за да го направим – и ще го направим“, подчерта украинският президент.

Той също така обвини Русия, че манипулира световните пазари на храни, за да търси международно признаване на собствеността върху земята, която е окупирала. Освен това той обвини Москва, че е извършила „геноцид“ чрез отвличане на украински деца. „Тези деца в Русия са научени да мразят Украйна и всички връзки със семействата им са прекъснати. И това очевидно е геноцид, когато омразата е оръжие срещу една държава“, каза Зеленски и добави, че става дума за стотици хиляди деца.

През миналата година Зеленски представи план от 10 точки, който включваше възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия и възстановяване на държавните граници на Украйна. Той каза, че сега работи за мирна среща на върха въз основа на това: „Утре ще представя подробностите на специално заседание на Съвета за сигурност на ООН“.

В знак на уважение към т. нар. Глобален Юг, чиято подкрепа търси в противопоставянето си с Русия, Зеленски говори за влошаващата се климатична криза и природните бедствия, като спомена скорошното земетресение в Мароко и наводненията в Либия. „Трябва да спрем това. Трябва да действаме обединени, за да победим агресора и да насочим всичките си възможности и енергия за справяне с тези предизвикателства“, каза той пред Общото събрание на ООН.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html