събота, 27 април 2024 г.

Правят експертиза за стрелбата по убитото от полицая момче

На брифинга говориха Любомир Николов (вляво) директор на СДВР и Христо Кръстев – зам.-градски прокурор на София.
Снимка: БГНЕС

Правят експертиза за стрелбата по убитото от полицая 18-годишното момче. Така ще стане ясно дали и какво обвинение ще има полицаят, съобщиха на брифинг от прокуратурата и МВР.

Около 2:00 часа в понеделник е получен сигнал в района на столичен хотел, че трима непознати са нападнали две момичета, ударили едното от тях и след заплаха им  отнели раница с лични вещи и пари. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия, около 5:15 часа охранител в столичен бизнес център подал сигнал за трима маскирани, които прескачат оградата на обекта, носейки някакъв багаж. На място са изпратени полицейски екипи, които последвали тримата, опитали се да се качат в автобус на масовия градски транспорт. На място е задържан 15-годишен младеж, а двама скочили от автобуса и побягнали пеша. При преследването са произведени предупредителни изстрели  в безопасна посока, но бегълците не спрели. При произведен още един изстрел е ранен един от тях – 18-годишен. Момчето почина малко след това.

На днешния брифинг директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов обясни, че двете нападнати момичета са описали в показанията си, че нападателите са били маски, че са млади момчета, облечени в суичъри. По-късно е подаден сигнал от охранители, че три момчета се качват в автобус 120, посочи Николов. Полицаите подали светлинен сигнал и автобусът спрял. Двама от младежите опитват да избягат, единият е задържан в автобуса.

В този момент единият от полицаите тръгва да тича след двамата бегълци. Униформеният извиква: „Спри, ще стрелям“, произвежда два контролни изстрела. След което заема поза стреля по един от бягащите, каза Николов. Когато вижда, че го е ранил, полицаят качва младежа в полицейската кола и го закарва в болница „Токуда“. След намесата на лекарите се установява, че момчето е починало. Полицейският служител, който е произвел изстрела, е със стаж от седем години, на 33 години е с много награди, в това число и от предишни министри, каза още Николов

Другите двама задържани от полицията са с криминални регистрации. Те са извършители на много грабежи в района, в който е станала престрелката, посочи директорът на СДВР. Всеки път те са действали по един и също начин. Винаги са използвали метална или гумена палка, с която причинявали болка на жертвите. Дори са ги заплашвали вербално с оръжие, уточни Николов. По думите му по телата на жертвите има следи от насилие.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев каза, че на място са намерени три гилзи. Иззето е униформеното облекло на полицаите. Те са тествани за алкохол и наркотици, а пробите им са отрицателни. Възможно е да се говори за случай от неизбежна отбрана до евентуален умисъл. Дали ще има обвинение за полицая, ще стане ясно от детайлите от разследването. Едва ли става дума за действия при пряк умисъл, каза още Христо Кръстев.

На един от видеозаписите се вижда, че полицаят спира и тогава стреля, а не го прави хаотично. Куршумът може да е попаднал в простреляния от рикошет, посочи още заместник-градският прокурор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html