събота, 27 април 2024 г.

За първи път от 17 години испански крал се среща с кмет на Барселона

Испанският крал Фелипе VI (вторият отляво надясно) се срещна в двореца „Албениз“ в Барселона и с членовете на борда на SЕАТ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от 17 години испански крал се срещна с кмет на Барселона, съобщи БНР. Испанският крал Фелипе VI се срещна с новия кмет на Барселона – социалиста Жауме Колбони. Темите на разговора не се съобщават, но широко се коментира, че това е първата среща на испански монарх и кмет на каталунската столица от много време насам.

Предишната подобна среща е била между бащата на сегашния крал – бившият крал Хуан Карлос I и кмета социалист Жорди Хереу през 2006-та година. От тогава до сега двамата следващи градоначалници – Ксавие Триас и Ада Колау, категорично отказваха да участват в събитията, на които присъстваше монархът.

Според испанските медии сегашната среща, която се проведе в двореца Албениз и продължи около един час, показва „нормализиране на институционалните отношения с Общинския съвет“ на каталунската столица. Според сепаратистките партии в града обаче това е „коленичене пред един Бурбон“ и нито един техен кмет досега не го е правил. Те се надяват, че Колбони, който през годините е поддържал добри връзки с Кралския дом, ще покаже на монарха, че каталунците „не са доволни от това как действа кралят“ и че държавният глава трябва да „разбере ситуацията на Каталуния“.

Отношенията между Кралския дом и регионалната власт в Барселона винаги са били сложни, но се влошиха драстично след 2017-та година, когато бе направен незаконният опит за отцепване на Каталуния и обявяването й за независима република.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html