петък, 3 май 2024 г.

Австрия: Нашата позиция за Шенген е сигнал към България и Румъния

Снимка: БГНЕС

Правителството в Букурещ заплаши да съди Виена, ако тя не се откаже от ветото си върху присъединяването на Румъния към Шенген.

Австрийският министър по европейските въпроси Каролине Едтщадлер е коментирал позицията на страната относно разширяването на Шенгенското пространство, предаде агенция Фокус.

„Нашата позиция никога не е била насочена срещу нашия партньор от ЕС Румъния, румънското правителство или румънския народ. Нашата позиция по-скоро трябва да служи като предупредителен сигнал: Много нерегистрирани мигранти пристигат в Австрия през асоциираните шенгенски държави, по-специално България, Румъния и Унгария“, е обяснила Каролине Едтщадлер.

Министърът е добавила също, че през 2022 г. Австрия е имала най-голямата тежест на глава от населението в континентална Европа, с повече от 110 000 молби за убежище.

„Освен това 75% от пристигащите мигранти все още не са регистрирани в нито една държава от ЕС, въпреки че Австрия е заобиколена от шенгенски или асоциирани към Шенген държави. Също така фактът, че стотици хиляди мигранти се скитат безконтролно из Европа, представлява очевиден риск за сигурността. Нуждаем се от трайна реформа на европейската система за убежище и миграция. Призивът на Австрия за общо европейско решение, което да направи ЕС „съвместим с Шенген“, вече даде резултат. Решаващ обаче ще бъде конкретният напредък в укрепването на управлението на външните граници на ЕС и изпълнението на пилотни проекти (в България и Румъния) за ускоряване на граничните процедури. Те трябва да се отразят в ясно и трайно намаляване на броя на молбите за убежище в Австрия и ЕС. Въпреки това би било неразумно на този етап да се определя конкретна дата за разширяването на Шенген. Това е въпрос на сигурност за всички европейски държави. Ние изпълняваме задача, която всъщност е работа на Европейската комисия. Гледаме спокойно на всяка заплаха от правни действия“, е добавила австрийският министър по европейските въпроси.

В интервю, публикувано в австрийския вестник Der Standard, румънският министър-председател Марсел Чолаку заяви, че „ако канцлерът Карл Нехамер отново използва необосновано правото си на вето, ще трябва да обжалва решението на Австрия пред Европейския съд, за да поиска обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването“. Според министър-председателят на Румъния щетите възлизат на най-малко два процента от БВП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html