петък, 3 май 2024 г.

Кирил Петков: Земеделският министър ще защити интересите на земеделските производители

Кирил Петков коментира забраната за внос на зърно от Украйна „Сигурен съм, че този министър ще защити интересите на земеделските производители в техните разговори, защото той наистина милее за българското земеделие.

„Не става дума за забрана дали зърното ще влиза в ЕС. Става дума за забрана дали това зърно ще влиза в пет страни, които са част от един общ пазар. Всички осъзнаваме, че когато сме част от един общ пазар цената на този тип стоки се определя от този общ пазар, което означава, че частични забрани в някои от страните на този общ пазар, дава възможност за разлика в цената само такава, каквато е разликата в транспортния разход, защото, ако сте украински производител и знаете, че цената е висока в Германия и знаете, че разходът ви на транспорт е 3% или 5% от тази цена, вие не бихте продали това зърно в България на минус 10%“, заяви Кирил Петков.

По думите му цените на украинското зърно не са дъмпингови и няма да смажат родните производители. Той обясни, че България, като част от Европейския съюз, е в синхрон с европейския пазар, а отпадането на забраната ще даде възможност за развитие на животновъдството.

„Абсолютно грешно е да се казва, че тези дъмпингови цени ще смажат цената в Българя, защото България е част от ЕС – знам, че много хора не искат това да е факт, но то е. Когато имаме общ пазар, единствената разлика в цената може да бъде само тази транспортна разлика.

Когато има повече от една стока, независимо каква е тя, тя влияе на цената на този пазар. В случая ние всички знаем, че нашите животновъди имат нужда от поне малка подкрепа за цената на фуражите – защо да не им я дадем“, каза още той.

По думите му родните зърнопроизводители ще имат конкурентно предимство пред чуждите, след като отпадне ембаргото.

„Всички знаем, че България в момента е третият износител в света по износ на олио – защо нашите производители да нямат малко конкурентно предимство, вместо тази стока да отиде в същия този пазар, в който те трябва да се конкурират“, каза той.

Петков благодари на министъра за това, че е успял да види цялата картина на икономическите последици от отпадането на забраната. Той отбеляза, че с решението би могло да се постигне спад в цените на хранителните продукти.

Съпредседателят на ПП-ДБ каза още, че премиерът вече е разговарял със своя украински колега, за да се увери, че няма да има никакви негативни последици за българската държава, ако решението бъде прието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html