четвъртък, 2 май 2024 г.

Спешни мерки за спасяване на земеделието иска аграрната камара

Снимка: БГНЕС

Спешни мерки за спасяване на земеделието искат от Българската аграрна камара, съобщава БНР. В нея членуват 13 утвърдени браншови земеделски организации

В отвореното писмо, изпратено до до премиера Николай Денков, до финансовия министър Асен Василев и до министъра на земеделието Кирил Вътев браншовиците настояват за да предприемане спешни действия за спасяване на сектор „Селско стопанство“. Членовете на камарата отправят конкретни искания и предупреждение, че ако не бъдат изпълнени, ще организират национални протести. Междувременно от министерството на земеделието обявиха, че днес министър Вътев ще се срещне с браншови организации, за да обсъди с тях проблемите в сектора.

В писмото се припомня, че представлява интересите на над 10 000 български земеделски производители от различните подсектори на растениевъдството и животновъдството. След описание на тежката ситуация в земеделието авторите на писмото обявяват , че искат продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна, изплащане до 30 септември на 213 млн. лева компенсация заради войната в Украйна и незабавно изплащане на 20 млн. лева за компенсиране на фермерите с напълно пропаднали от бедствия площи.

Земеделците настояват още за осигуряване на пари за пренотифициране на съществуващи и за нови държавни помощи и определяне на конкретни срокове, в които те да бъдат изплатени; както и облекчаване на условията за доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Фермерите очакват и законодателни инициативи, свързани с напояването и поземлените отношения и искат нов модел на комуникация с администрацията на агроведомството, тъй като досега провежданите консултативни съвети според тях са формални и не водят до резултат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html