събота, 27 април 2024 г.

ООН: Рекорден ръст на площите с кока в Колумбия

Отглеждането на кока в Колумбия е отбелязало най-значим ръст в пограничните райони, където кокаинът е лесен за транспортиране и износ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отглеждането на кока в Колумбия е достигнало рекордно равнище през миналата година, сочат данни на ООН, предаде АП, цитирана от БТА.

Информацията от Службата на ООН за наркотиците и престъпността показва, че през 2022 г. близо 230 000 хектара (2,3 млн. декара) земеделска земя в Колумбия са били засадени с кока, което е с 13% повече в сравнение предходната година. Южноамериканската държава е най-големият износител на кокаин в света, като осигурява 90% от кокаина, продаван нелегално всяка година в САЩ.

Според годишния доклад на ООН отглеждането на кока в Колумбия е отбелязало най-значим ръст в пограничните райони, където кокаинът е лесен за транспортиране и износ. Представители на ООН заявиха, че производството на кока е намаляло във вътрешността на Колумбия поради спада на цената на кокаиновите листа. Според експертите това дава възможност земеделските производители да бъдат включени в проекти за заместване на културите.

Правителството на Колумбия заяви, че площите, засадени с кока, се увеличават с по-бавни темпове, отколкото през предходните години. Властите се надяват, че новите програми, които осигуряват по-големи икономически стимули за фермерите да отглеждат законни култури, ще помогнат за намаляване на производството на кокаин през следващите години.

В събота президентът Густаво Петро, чието правителство е намалило целите за изкореняване на коката, разкритикува водените от САЩ усилия за борба с производството на наркотици чрез изкореняване на кокаиновите култури, като нарече подхода неуспешен.

В речта си на латиноамериканска конференция за политиката по отношение на наркотиците, организирана от неговата администрация, Петро призова съседите на Колумбия да променят подхода си. Той заяви, че употребата на наркотици трябва да се разглежда като „проблем на общественото здраве“, а не като военен проблем. „Трябва да сложим край на катастрофалната политика, която хвърля вината (за производството на кокаин) върху фермерите, без да задава въпроса защо в някои общества хората консумират наркотици, докато се самоубият“, подчерта Петро.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html