понеделник, 29 април 2024 г.

Лула да Силва оттегли обещанието си да не арестува Путин в Бразилия

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва оттегли днес се отметна от личното си обещание, че руският му колега Владимир Путин няма да бъде арестуван, ако участва в срещата на Г-20 в Рио де Жанейро догодина, съобщи, предаде АФП, цитирана от БНР. Той уточни, че въпросът зависи от съдебната власт. „Не знам дали бразилското правосъдие ще го задържи. Съдебните власти решават, не правителството“, каза президентът в отговор на въпрос на репортери в родината си.

Путин пропусна тазгодишната среща на най-големите икономики в индийската столица Ню Делхи и така избегна евентуално политическо оскърбление и риск от задържане по заповед на Международния наказателен съд. Бразилия е член на съда, но Лула да Силва бе категоричен през почивните дни пред индийска медия, че „Ако е президент на Бразилия и той (Путин – б.р.) дойде в Бразилия, няма начин да бъде арестуван“.

Путин пропусна скорошните международни срещи и изпрати в Индия външния министър Сергей Лавров, въпреки че страната не е член на Международния наказателен съд.

През март МНС издаде заповед за ареста на Путин по обвинение във военно престъпление – незаконно депортиране на украински деца. Кремъл отрича обвиненията, настоявайки, че заповедта срещу Путин е невалидна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html