неделя, 5 май 2024 г.

Липса на пари спря помощта от ООН за изхранване на 2 млн. души в Афганистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Липса на пари спря помощта от Световната програма по прехраната на ООН за изхранване през септември на 2 млн. души в Афганистан, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА

По този начин общият брой на хората, които са лишени от помощта на Световната продоволствена програма през тази година, достигна 10 милиона души. „С малкото ресурси, които ни остават, не сме в състояние да подпомагаме всички тези хора, които са на ръба на пълната нищета“, Сяо Вей Ли, директор на клона в Афганистан на Световната програма по прехраната. Липсите в бюджета означават, че 1,4 милиона бременни или новородили жени и техните деца вече няма да получават специализирана храна, предназначена за предотвратяване на недохранването, съобщи агенцията.

„През следващите шест месеца Световната продоволствена програма се нуждае от 1 милиард долара, за да достави на 21 милиона души жизненоважна храна и подкрепа за препитание“, се казва още в изявлението на клона в Афганистан на програмата.

Афганистан страда от въоръжени конфликти, продължили 4 десетилетия, икономиката на страната е в колапс, а на афганистанска територия се усещат и последиците от климатичните промени.

Световната продоволствена програма настоява страните донори да дадат приоритет на финансирането на хуманитарните операции по време на дебатите на ежегодната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html