неделя, 28 април 2024 г.

Маршрутът на шофьорските изпити вече се избира електронно

Снимка: БГНЕС

Маршрутът на шофьорските изпити от днес вече се избира електронно, съобщи БНР. Целта е да се премахне субективният елемент при оценяването.

Изпитът продължава 25 минути, а ако по обективни причини маршрутът е бил променен, той може да бъде удължен с 10 минути. Въвеждането на електронната система се отлага няколко пъти. Официално причини за това не са съобщавани. Знае се, че системата не се одобрява от инструктори, които не правят инвестиции, не плащат данъци, осигуровки и заплати, казва Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилисти те в България. Той допълва, че електронизацията на изпита ще изсветли сектора, но дори и така действаща, също има субективен елемент, например със съобщаването на посоката на движение, казва още Красимир Георгиев.

Системата, която се използва при изпита, се нарича „Навигатор“. Маршрутът се определя автоматично, на случаен и произволен принцип и така електронизацията на изпита премахва възможността да се избират по-лесни за едни и по-трудни маршрути за други кандидати, обяснява изпълнителният директор на Автомобилна администрация Борислав Муеров. Маршрутите, заложени в електронната система, включват всички изисквания, залегнали в нормативната уредба. Единствено обективни причини, като например създадена временна организация на движението поради извършване на ремонт или пътнотранспортно произшествие, може да променят предварително зададения маршрут.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html