четвъртък, 2 май 2024 г.

“Демократична България” с мерки срещу войната по пътищата след местните избори

Снимка: БГНЕС

Общинските съветници на “Демократична България” в Столичния общински съвет изказаха най-искрени съболезнования на семейството на загиналия 15-годишен Филип, убит от пиян шофьор с 2.08 промила алкохол в кръвта на пешеходната пътека на ул. “Гурко” и “Шишман”. Също така напомниха за предложените от тях десетки мерки срещу войната по софийските пътища, които обаче засега остават неприети.

“За нас най-важни са животът и здравето на софиянци. Затова се ангажираме да прекратим войната по улиците и булевардите на София веднага след местните избори, когато ще участваме в новото управленско мнозинство в СОС. Ще предприемем всички възможни мерки, които са в компетенциите на Столична община и Общинския съвет. Част от тях са:

  1. Организиране на кампания „Не карам пил!“, която да настрои обществото абсолютно категорично срещу шофирането след употреба на алкохол и наркотици.
  1. Монтаж на стотици камери в целия град, които да засичат автоматично всички нарушения за превишена скорост или преминаване на червен светофар. Данните за тези нарушения ще се предават автоматично на МВР.
  1. Интензивна работа с МВР, които да връчват и събират наложените глоби по нарушенията от камерите на Столична община. По този начин усещането за безнаказаност при шофьорите ще бъде пречупено.
  1. Въвеждане на по-голяма зона с ограничение 30 км./ч., както и автоматично наказание с видеокамери при превишаването на скоростта.
  1. Поставяне на физически елементи по пътните ленти, които да карат шофьорите да намаляват скоростта. Това не са само повдигнати полицаи, а също така острови, завои, различна настилка и т.н.
  1. Изчистване на тротоари и кръстовища от неправилно паркирали коли.
  2. Ангажиране на ресурса на Общинска полиция, която да е на улицата и да участва във борбата срещу войната по пътищата.
  1. Навременни и качествени ремонти на пътната инфраструктура, за да не бъде тя причина за инциденти.
  2. Обезопасяване на спирките на градския транспорт.
  3. Преместване на неправилно паркирани автомобили, като с приоритет да се местят тези, които са най- опасни за видимостта и проходимостта на тротоари и пешеходни пътеки.
  4. Пешеходни зони и улици, по които няма как физически да премине автомобил.
  5. Анализ на голямо количество кръстовища с цел подобрение на безопаснотта в тях.
  6. Изготвяне на единен транспортен модел, който да даде ясна информация за целия трафик в града, за да може да се извършва впоследствие и адекватна транспортна политика.
  7. Въвеждане на бус ленти и физическо ограничаване на трамвайните трасета, за да стане градския транспорт бърз и удобен.
  8. Намаляване на времето за чакане и повече линии на градския транспорт, за да стане предпочитан пред личния автомобил.
  9. Оптимизиране на работата на Центъра за управление на трафика с цел намаление на пътните инциденти.
  10. Подновяване на хоризонталната и вертикалната маркировка на улиците и булевардите на София.
  11. Довършване на незавършените булеварди, за да се разделят транспортните потоци и да се изкарат от центъра на града.
  12. Съдействие на АПИ за довършване на Софийски околовръстен път.
  13. Изграждане на велоалеи, за да облекчим автомобилния трафик.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html