понеделник, 29 април 2024 г.

Президентът призова премиера „да се еманципира от менторите си“

Снимка: Президентство на Република България

Остава напрежението по върховете на държавата. Президентът Румен Радев хвърли топката към премиера с очакване: “ да се еманципира от своите ментори“. В същото време пред Нова телевизия, Румен Христов от ГЕРБ-СДС разкри, че преговорите за кабинет между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев са се водили в манастир.

За да се потуши напрежението между “Дондуков” 1 и „Дондуков” 2, Румен Радев очаква действия от страна на премиера Николай Денков. Държавният глава припомни изтеклите записи от партийното събрание на „Продължаваме Промяната”.

„Зависи кога министър-председателят ще се еманципира от своите ментори, които са в записа”, каза Радев.

Лидерът на СДС Румен Христов призова президента да не надвишава правомощията си.

„На него му се услади да управлява еднолично държавата. Това няма да му се позволи за в бъдеще. Аз не виждам защо трябва да се говори за сдобряване с президентството, ако той се разграничи от менторите си. Премиерът няма ментори, има мнозинство зад гърба си”, каза Христов.

Лидерът на СДС не вижда проблем, че убитият Алексей Петров е спомогнал за диалога между лидерите на ГЕРБ и ПП. „Не съм сигурен доколко неговата роля е толкова важна. В политиката има и компромиси, но не трябва да са за сметка на България. Очевидно като друго не е успял, се е стигнало да логистиката на г-н Петров”, каза Христов и допълни, че не е знаел за срещи извън официалните между първите две партии.

„Аз съм участвал на официални срещи. Когато се съставя има и други логистични срещи. Няма нищо лошо, трябваше да се постигне сближаване между двете формации. Да не забравяме, че Кирил Петков арестува Бойко Борисов трябваше да се намери изглаждане на взаимоотношения в името на България. Не са високопарни  тези приказки ние не печелим от тази коалиция”.

Синият партиен лидер разказа кое е място, за което покойният бизнесмен е осигурил логистика да се срещнат Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев.

„Доколкото разбрах, се коментира някакъв манастир осигурявани на място където да Любопитни очи. Доколкото чух за Самоковския манастир става въпрос”, каза Христов.

След като Борисов обвини кабинета, ръководен от Николай Денков, че се правят еднолични смени по върховете на държавната администрация, Румен Христов коментира и дали е стабилно управлението и отправи предупреждение. „Към днешна дата сравнително да. Поголовното сменяне на членове на бордове на директори, на регионални сектори, без консултации дори с ДБ, а еднолично от ПП, може да прелее чашата на търпението и да се счупи „сглобката”. Като чели оня запис, дето изтече, се изпълнява. А това не е добре”, каза Христов.

До момента нито Кирил Петков, който е в чужбина, нито Асен Василев, са коментирали темата, а очакванията са следващата седмица да има лидерска среща за възстановяване на диалога между лидерите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html