понеделник, 29 април 2024 г.

Гутериш с предложения към Москва за зърнената сделка

Антонио Гутериш – генерален секретар на ООН.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров „набор от конкретни предложения“, насочени към подновяване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море, предаде „Ройтерс“, цитирана от БНР.

През юли Русия се изтегли от спораумението – година след като то беше сключено с посредничеството на ООН и Турция, като заяви, че износът на собствените ѝ храни и торове се сблъсква с пречки.

Подробности за предложенията, направени от Антониу Гутериш, не се съобщават. За тях по-рано съобщи и турският министър на външните работи Хакан Фидан. „Русия има искания за непрекъснат износ на нейното зърно и торове. Ние потвърдихме важността на тяхното изпълнение. ООН подготви нов пакет от предложения с помощта на сериозните усилия и принос на страната ни. Смятаме, че това е добра основа за подновяване на инициативата“, каза турският първи дипломат.

Хакан Фидан вчера се срещна в Москва с руския външен министър Сергей Лавров, който изтъкна, че Русия не вижда никакви признаци, че ще получи гаранции, които да ѝ позволят да възобнови Черноморската зърнена сделка. По думите му обаче Москва е готова да се върне към сделката, веднага щом бъдат предприети конкретни мерки за решаване на всички проблеми

От срещата между външните министри стана ясно и че Русия е поела ангажимент да увеличи износа на газ за Турция и да създаде там „газов център“, както и че скоро предстои среща между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Според турски източници тя ще се проведе в руския курорт Сочи на 4 септември с основна тема – износът на зърно през Черно море.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html