неделя, 28 април 2024 г.

Министерството на електронното управление ще тества киберсигурността в администрацията

Снимка: БГНЕС

Организирана е кампания от Министерството на електронното управление за изпълнение на тестове за проникване в сигурността в държавната администрация, съобщават от пресцентъра на министерството, предаде БТА.

В нея могат да се включат както физически, така и юридически лица. Необходимо е желаещите да имат капацитет да извършват тестовете за проникване в комуникационните и информационните системи. Друго условие е те да притежават достъп до класифицирана информация, най-малко до ниво „Поверително“. В случай че експертите нямат такъв достъп, министерството ще съдейства организационно за неговото придобиване.

В зависимост от уменията и опита на всеки кандидат ще бъде възложено извършването на конкретен pentest (симулация на проникване). Осигуряването на ефективното и ефикасно извършване на тестовете ще се гарантира чрез сключването на тристранен договор между МЕУ, тестваната организация и експерта, извършващ pentest.

Целта на кампанията, която е втора поред, е да подобри киберсигурността в държавната администрация, като участието в нея е доброволно и не се обвързва с възнаграждение.

Всички желаещи да участват в кампанията на МЕУ могат да подадат своето заявление или да получат повече информация на email:  l.bicheva@egov.government.bg.

Антени.инфо припомня, че през юли заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов обяви, че министерството ще работи активно за задълбочаване на сътрудничеството си с Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA). Той проведе и работна среща с изпълнителния директор на ENISA Юхан Лепасар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html