понеделник, 29 април 2024 г.

Кузман Илиев за Алексей Петров: Не бяхме близки, но имахме обща цел

Снимка: Архив

„Не бяхме близки, но имахме обща цел“, така икономистът и председател на ССИ (Съюз за стопанска инициатива) Кузман Илиев коментира взаимоотношенията си с Алексей Петров.

„Не съм усещал страх у Алексей Петров. По-скоро не са били (охраната) толкова сериозни спрямо опасността.“ Това каза икономистът Кузман Илиев в бТВ.

Той обясни, че не са били близки с бизнесмена, но са имали общи цели – да се подобрява бизнес средата в България и страната ни да става по-добро място за инвестиции.

„Дейността, която развиваше Алексей Петров, очевидно го е правила незаобиколим. Много е трудно да се каже колко важен точно е бил. Аз съм гледал негови интервюто, в които той казва, че не е бил този фактор, какъвто му се отрежда. Но при всяко положение заради стратегическото му мислене, беше стана толкова незаобиколим, че да е станал обект на такъв тип посегателство“, смята икономистът.

Според него обаче се преекспонира неговото влияние в политиката.

„Политиците у нас са доста по-силни от предприемачите. Доста се преекспонира с желанието му да влияе в политическия процес, защото ако той е искал да влияе – щеше да си направи партия, както правят доста олигарси в България“, каза още Илиев.

Той отрече Алексей Петров да е имал някакви амбиции да заема високи постове.

„Нашата комуникация беше доста целенасочена. Имахме общи цели. Той знаеше, че съм сериозен критик на икономическото управление на страната и то от десетилетия. Затова ако е искал по някакъв начин на управляващите да направи мили очички, щеше да ми каже – недей да атакуваш бюджета, дефицита, минималната заплата, а той напротив, нищо подобно не е казвал. Наистина нашата сфера на комуникация е била в много специфична материя – икономическата сигурност, енергийната сигурност и административната реформа“, обясни Илиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html