събота, 4 май 2024 г.

Главният секретар на МВР подава оставка

Cнимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка.

Това обяви самият той пред медии.

„Днес, след 41 години служба на родината си, 34 години от които в системата на МВР, подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия си професионален път като полицай. Преминах през всички нива, за да стигна до най-високото.

Благодаря на хилядите достойни колеги, с които работихме през цялото това време. Вярвам, че ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да го правя. Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност.

За мен постът не е самоцел. Аз имам чест и достойнство – без тях няма как да бъдеш истински служител на реда.

Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка, нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина.

Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите. Професионалната оценка за свършеното от мен и колегите ми, са Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г.

Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато.

При встъпването си в длъжност Калин Стоянов заяви на служителите в МВР, че е един от нас. Всеки ден оттогава доказва, че това не е вярно. Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск.

На всички колеги с униформи искам да кажа – нито крачка назад, ние сме призвани да работим за гражданите. Винаги ще имате приятел в мое лице. Благодаря за доверието на президента Румен Радев и за подкрепата, която имам и в момента. Служа на Република България!“, заяви той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html