вторник, 30 април 2024 г.

В Полша разследват руска намеса в радиовръзките на железниците

Полската железопътна мрежа е основният транспортен маршрут за международната подкрепа, насочена към съседна Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Полша разследват руска намеса в радиовръзките на железниците, съобщи БНР. Спецслужбите в страната разследват множество случаи на нарушения на железопътния трафик, след като неразрешени радиосигнали спряха няколко влака през уикенда, предаде АП.

Полската железопътна мрежа е основният транспортен маршрут за международната военна подкрепа, насочена към съседна Украйна, която се бори срещу агресията на Русия. По мрежата се транспортира и селскостопанският износ на Украйна, насочен към западните пазари. Двама мъже на възраст около 20 години бяха арестувани в неделя, след като генерирали сигнали по интеркома, които спрели пет пътнически и един товарен влак близо до Бялисток в североизточната част на страната.

Прокуратурата е започнала разследване. Единият от двамата арестувани заподозрени е полицейски служител и полицията в Бялисток снощи съобщи, че е започнала процедура по неговото уволнение.

През уикенда подобни сигнали спряха за кратко някои пътнически и товарни влакове и в други региони на Полша. В някои случаи по интеркома се е чувал руският химн, съобщават полските медии. Властите заявиха, че няма заплаха за обществената сигурност и никой не е пострадал. Агенцията за вътрешна сигурност проверява дали става въпрос за саботаж. Агенцията съобщи, че досега са арестувани 16 заподозрени, предимно чужденци, по обвинения в шпионаж в полза на Русия, включително събиране на информация за железопътната система на Полша.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html