неделя, 5 май 2024 г.

Париж забранява електрическите скутери от септември

Снимка: България Он Еър

Тази седмица Париж ще се превърне в един от малкото градове в Европа с категорична забрана на електрически скутери под наем, а операторите планират да увеличат броя на електрическите си велосипеди, с които да ги заменят преди Олимпийските игри през 2024 г., пише CNBC, цитиран от България Он Еър.

Въпреки изразените по-рано надежди за отлагане на решението в последния момент, трите фирми с лицензи за работа с електрически скутери във френската столица – Lime, Dott и Tier, са потвърдили пред CNBC, че ще премахнат своите тротинетки до крайния срок – 1 септември. Те имат общо 15 хил. електрически скутера в града.

Референдум, проведен през април, даде на парижани два избора по отношение на скутерите под наем – за или против. Компаниите посочва, че избирателната активност е обхванала едва 7% от имащите право на глас. Освен това твърдят, че градът ще отстъпи на други градски центрове, които се насочват към по-екологичен вид транспорт, който е популярен сред туристите в едни от най-посещаваните градове в света. Те допълват, че няма да има промяна в правилата за използване на частните електрически скутери.

Но резултатът беше категоричен –90% от гласувалите дадоха гласа си срещу тротинетките. Това се случва в момент, в който градовете по света спорят дали подобни превозни средства, които се отключват през приложение и се плащат на минута, са опасен обществен проблем, или са част от бъдещето на градската мобилност.

В Европа тази година Мадрид отмени по-ранната си забрана, за да позволи на фирмите за отдаване на електрически скутери под наем да се завърнат, но при нови условия, както направи и Копенхаген през 2021 г. Повечето електрически скутери са забранени по обществените пътища в обичащата велосипедите Нидерландия, а нито една от компаниите в сектора не е навлязла на този пазар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html